Wist jij dat de afbeeldingen op jouw website ook van invloed zijn op jouw vindbaarheid?
Ja, tekst staat bij Google (of iedere andere zoekmachine) op één. Maar toch hebben ook jouw foto's invloed. Hoe? Dat vertel ik je hieronder.
Laten we beginnen bij de bestandsnamen van de foto's die we gebruiken. Als er een foto uit je camera rolt heeft deze over het algemeen een naam die begint met een paar letters, gevolgd door wat cijfers. Anoniem, goed geordend.
Laat Google dit nu net een drama vinden! Wat zij van jou willen is een (korte!) omschrijving van de foto in de bestandsnaam. Bijvoorbeeld: de-moestuin-van-jan.jpeg . Zo is het ook voor zoekmachines duidelijk wat er op de foto staat.
Tip: Verwerk je zoekwoord in de bestandsnaam van je foto. Let op: Vermijdt spaties! Gebruik liever koppeltekens als "-".
In bijna elk CMS systeem is het tegenwoordig mogelijk om een alt-tekst voor je foto in te vullen. Een alt-tekst is een beschrijving van de foto die zowel gebruikt wordt door voorleessoftware voor mensen met een visuele beperking, als zoekmachines.
Zoekmachines willen graag weten wat het onderwerp van de afbeelding is. Ook hier kun je jouw zoekwoord in verwerken.
De alt-tekst wordt ook gebruikt als link-tekst. Gebruik je een foto als link naar een nieuwe pagina? Gebruik de alt-tekst dan om te beschrijven waar je bestemmingspagina over gaat.
Afbeeldingen kunnen niet alleen invloed uitoefenen door middel van hun bestandsnaam of alt-tekst. Ook de grootte van je bestand is van invloed op jouw vindbaarheid.
Net als jouw bezoekers vindt ook Google het irritant als je website traag laadt. Zorg er daarom voor dat de bestandsgrootte van jouw afbeelding zo klein mogelijk is. Hoe sneller jouw website laadt, hoe meer Google je website waardeert. Dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van de foto's.
Tips
- Check de 'Save for web' optie in Photoshop.
- Gebruik .jpeg voor foto's en .png alleen voor afbeeldingen waarbij transparantie echt nodig is.
Hoewel er wordt gediscussieerd over de invloed van ondertitels op jouw vindbaarheid, is het zeker niet verkeerd om er eens goed over na te denken. Volgens onderzoek van Kissmetrics worden ondertitels 3 keer zo vaak gelezen als jouw artikel.