De juiste kleding kan ontzettend veel invloed hebben op hoe een foto uitpakt. Dan gaat het niet alleen over kleding niet wel of niet past bij je figuur, maar ook over de opdruk, de printjes en vrolijke kleuren. Geeft je fotograaf geen tips? Bedenk je dan het volgende:
1. Wijde kleding is een no-go
Waar de meeste mensen denken iets te kunnen verhullen met wijde kleding werkt het, zeker op de foto, averechts. Op de foto lijkt je lichaam over het algemeen breder dan je bent. Een foto vertekent. Dit is een nadeel die je kunt omzetten in een voordeel met de juiste kleding en poses (een mug shot is dus het meest 'onvoordelig!' lees er hier meer over.) Om te kunnen inschatten (dit doen we onbewust) hoe 'dun' iemand is, kijken we naar het dunste gedeelte van de torso op de foto. Trek je wijde kleding aan, dan is die er niet en lijk je dus automatisch 'dikker' dan je in werkelijkheid bent.
Maak je je zorgen over wat ‘rolletjes’ op een portretfoto? Een goede fotograaf weet ze door het juiste gebruik van licht te laten ‘verdwijnen’. Toch nog niet overtuigd? Ga dan sowieso voor tip nummer 2:
2. Neem altijd meerdere setjes kleding mee naar een fotoshoot
Ik raad je aan meerdere kledingstukken mee te nemen naar een fotoshoot. Een andere kleur, wat strakkere kleding en wat lossere kleding, netjes vs casual. Kies vlak voor de fotoshoot samen met jouw fotograaf de juiste set uit. Voor de verlegen personen onder ons: dit geeft je gelijk een goed onderwerp om over te praten en voor de shoot wat comfortabeler te worden met jouw fotograaf. Ook dat ga je terug zien in je portret!
3. Vermijdt kleine prints en patroontjes
Er zijn fotografen die hier wellicht anders over denken. Persoonlijk vind ik printjes en patroontjes enorm afleiden in een portret. (Kleine) patroontjes vragen enorm veel aandacht en trekken de aandacht van de kijker ook heel vaak naar de verkeerde plek. Een goed portret legt de aandacht op je gezicht. Drukke printjes of patroontjes kunnen de aandacht bijvoorbeeld naar jouw boezem trekken. Dat is over het algemeen niet wat je met een portret bereiken wilt. Het geeft een verkeerde associatie.
4. Vermijdt horizontale strepen
Kleding met strepen, ik heb er een haat/liefde verhouding mee. Ik vind ze ontzettend leuk, maar zeker niet als kledingstuk op de foto. Waarom niet? Horizontale strepen accentueren hoe ‘breed’ je bent. Op de foto komt dit extra heftig over. De ogen van de kijker volgt automatisch lijnen. Heb je een t-shirt of jurk met horizontale strepen aan? Dan vraag je de kijker onbewust eerst even te kijken naar hoe breed je bent.
5. V-nek tops
V-nek tops kunnen helpen om de ogen van de kijker van boven naar beneden te verplaatsen. Dit in tegenstelling tot horizontale strepen op de kleding uit de vorige tip. Je accentueert hier dus je lengte. Dat is voordelig! Het effect werkt goed bij een close-up portret maar wat minder bij een portret ten voeten uit. In het laatste geval valt een V-nek minder op doordat het in verhouding een minder groot deel van de foto uit maakt.
Wil je een portret ten voeten uit laten schieten? Kies dan eerder voor een lange, strakke, jurk en laat je door jouw fotograaf in een pose zetten die voordelig is voor jouw figuur. Een andere optie is een jurk, of ander kledingstuk, waarbij je taille goed zichtbaar is (dunste gedeelte van je torso). Zo hint je naar een ‘zandloper’ figuur en lijk je vaak 'dunner'.
6. Het effect van donkere en lichte kleding
Zwart kleed vrijwel iedereen goed af! Het verhult wat we vaak willen verhullen. Lichtere kleren zijn vaak wat lastiger te combineren. Er is namelijk een regel in de fotografie die je goed onthouden kunt: de oog van de kijker wordt getrokken naar het lichtste gedeelte in de foto: Trek dus geen licht kledingstuk aan wat een stuk van jouw lichaam bedekt waar je liever geen aandacht op vestigt.
7. Pas je kleding aan aan je fotoshoot locatie
Is het lente of zomer en laat je portretfoto’s schieten in het bos of park? Dan zal veel van je omgeving op de foto groen zijn. Net zoals we vaak onze kleding matchen, is het ook slim om je kleding te ‘matchen’ met jouw (fotoshoot) omgeving. Je kunt er voor kiezen om ‘op’ te gaan in de omgeving en natuurlijke kleuren te kiezen als een donkere tint groen, bruin of beige. Je kunt er ook voor kiezen om juist op te willen vallen in de omgeving. Trek in dat geval iets bordeaux roods aan (complementaire kleur van groen) of okergeel. De laatste kleuren doen het helemaal goed in de herfst!
Fotografeer je aan zee? Kies eerder voor (licht) blauwe, (pastel) paarse, witte of zacht gele tinten.
8. zwart-wit portret
Heb je je ogen gericht op een zwart-wit portret? Zorg dan juist voor contrast! Kleed je in een geheel donkere of geheel witte outfit. Wil je een wat mysterieuze / film-noir uitstraling: ga dan juist voor zwarte kleding in een donkere omgeving en laat al de aandacht vallen op jouw (belichtte) gezicht.
Wil je toch combineren? Houd dan weer die regel in het achterhoofd: De ogen van de kijker wordt getrokken naar het lichtste gedeelte in de foto. Voor een portret zou dit het gezicht moeten zijn.